Chokoladelagkage med jordbærmousse

jordbærkage, lagkage, fødselsdagskage, flot kage, pyntet kage, lagkage uden fondant, kage uden fondant, jordbærmousse, macarons, chokoladebunde med jordbærmousse, chokoladelagkage med jordbærmousse
Min svigermor startede for noget tid siden en bagekonkurrence i hendes afdeling i Handelsbanken. Hun vandt indledende runde med en hård lagkage, og gik derfor videre til finalen. Desværre døde hun meget uventet få dage efter, hun havde vundet. Det var hele tiden meningen, at jeg skulle hjælpe hende med finalekagen, men selvom hun ikke selv kunne deltage, synes Emil og jeg ikke, at hendes kollegaer skulle snydes for en kage. Kagen er derfor lavet til minde for Emils mor og min svigermor, som vi savner ubeskriveligt meget!

Kagen blev denne chokoladelagkage med jordbærmousse, pyntet med macarons med mørk chokoladeganache, små kys og jordbær fra vores egen gårdhave.

Ingredienser
Mudcake (giver tre bunde)
220 g mørk chokolade
220 g smør
170 g vand
4 æg
20 g smagsneutral olie
120 g kærnemælk
480 g sukker
250 g hvedemel
50 g usødet kakaopulver
1,5 tsk bagepulver
0,5 tsk groft salt
0,5 tsk natron

Jordbærmousse (OBS! Der skal bruges TO portioner)
600 g jordbær fra frost
2 vaniljestænger
100 g sukker
2 spsk citronsaft
6 dl piskefløde
8 blade husblas

Macarons (15 stk.)
85 g fint mandelmel
150 g flormelis
80 g æggehvider
50 g sukker
Lyserødt pastafarve
40 g piskefløde
80 g mørk chokolade

Kyskager
1 æggehvide
50 g sukker
Lyserødt pastafarve

Andet
Friske jordbær til pynt

jordbærkage, lagkage, fødselsdagskage, flot kage, pyntet kage, lagkage uden fondant, kage uden fondant, jordbærmousse, macarons, chokoladebunde med jordbærmousse, chokoladelagkage med jordbærmousse

Fremgangsmåde
Selve kagen

  1. Mudcake: Smelt chokolade, smør og vand sammen ved lav varme. Pisk kærnemælk, olie og æg sammen. Bland chokoladeblandingen sammen med æggeblandingen. Vend de tørre ingredienser i.
  2. Smør en springform på 22 cm, og beklæd bunden med bagepapir. Hæld dejen i, og bag den ved 160 grader (almindelig ovn) i 1,5-2 timer, eller indtil der ikke længere hænger dej fast, når kagen prikkes med en kødnål.
  3. Køl kagen helt ned, og skær den herefter i tre bunde.
  4. Første portion jordbærmousse: Sæt husblas i blød i rigeligt med koldt vand.
  5. Skrab kornene ud af vaniljestængerne, og kom dem sammen med de tomme stænger op i en gryde sammen med jordbær, sukker og citronsaft. Kog det hele godt op indtil jordbærrene er møre. Stavblend jordbærrene, og hæld dem gennem en sigte, så de værste klumper bliver fjernet.
  6. Vrid vandet ud af husblassen, og smelt den i en smule af jordbærpureen. Bland det herefter sammen med den resterende del af jordbærpureen. Lad den køle en smule af.
  7. Pisk fløden stift, og vend et par skefulde af flødeskummet ned i jordbærpureen. Vend herefter jordbærmassen ned i den resterende del af flødeskummet.
  8. Samling: For en kagering på 22 cm med kageplast, og læg en kagebund ned i på serveringsfadet. Fordel 1-1,5 cm jordbærmousse på bunden, og stil på køl indtil den er stivnet en smule. Læg herefter den næste bund på, og så den resterende del af moussen. Lad nu moussen stivne helt.
  9. Anden portion af jordbærmoussen: Lav anden portion af jordbærmoussen.
  10. Samling: Fjern kageringen og kageplasten fra kagen, og udvid nu kageringen til 26-28 cm, og for den igen med kageplast. Sæt kageringen uden om den allerede “støbte” kage med et lige mellemrum mellem kage og kagering hele vejen rund. Læg den sidste bund på, og fordel jordbærmoussen i mellemrummet, og ovenpå kagebunden. Stil den nu på køl i minimum 4 timer.

jordbærkage, lagkage, fødselsdagskage, flot kage, pyntet kage, lagkage uden fondant, kage uden fondant, jordbærmousse, macarons, chokoladebunde med jordbærmousse, chokoladelagkage med jordbærmousse

Pynten

  1. MacaronsPisk æggehvider luftige, og tilsæt sukker. Pisk den stiv, så der dannes toppe. Tilsæt pastafarve, og pisk farven ind. Vend mandelmel og flormelis forsigtigt i. Kom massen op i en sprøjtepose, og sprøjt små cirkler ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Blank bagepladen ned i bordpladen for at fjerne luftbobler. Lad bundene tørre ved stuetemperatur i 30 minutter. Bag dem i 10-12 minutter ved 160 grader (almindelig ovn).
  2. Varm fløden op, og smelt chokoladen heri. Lad chokoladeganachen køle af, og fordel den herefter på halvdelen af macaronbundene, og sæt den anden halvdel ovenpå.
  3. Kys: Pisk æggehvider luftige. Tilsæt sukker, og pisk marengsen stiv. Kom halvdelen i en sprøjtepose med en stjernetyl, og sprøjt ud til små kys på en bageplade beklædt med bagepapir. Kom en smule pastafarve i den anden halvdel af marengsen, og kom også den i en sprøjtepose, og sprøjt ud til små kys. Bag kyssene ved 100 grader (almindelig ovn) i 1,5 time.

Pynt lagkagen med kys, macarons og friske jordbær, og server straks, ellers smeltet kyssene.

jordbærkage, lagkage, fødselsdagskage, flot kage, pyntet kage, lagkage uden fondant, kage uden fondant, jordbærmousse, macarons, chokoladebunde med jordbærmousse

Print Friendly

Læs også

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *